Κρίσιμο Eurogoup για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί σήμερα, με την κυβέρνηση να ζητεί επί της αρχής συμφωνία.
Οι συνομιλίες αναμένονται να διαρκέσουν πολύ και θα διεξαχθούν στη σκιά των αιτημάτων του ΔΝΤ για σκληρές μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικά και εργασιακά.
Το «στίγμα» των ελληνικών προθέσεων έδωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε επί λέξει ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».
Επίσης, είχε τονίσει ότι οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι:
α) δεσμεύονται από το Δίκαιο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και
β) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα μετά το 2018.
Αν και το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στο σημερινό Eurogroup θα τεθούν οι βάσεις για το άνοιγμα της συζήτησης για την ελάφρυνση των ελληνικών δανείων.
Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν συμμερίζονταν οι θεσμοί, όπως αποτυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης όσο και σε επίπεδο δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων του ΔΝΤ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνέδεσε τις οποιεσδήποτε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος με τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα.
Ως φαίνεται πάντως, η οικονομική εξάρτηση, ως απόρροια της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015, δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι «κόκκινες» γραμμές του οποίου έχουν «ξεθωριάσει» προ πολλού.
Ποια θέματα θα συζητηθούν-Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου
• Ομαδικές απολύσεις: Α) Αύξηση από το 5% στο 10% και κατάργηση της διοικητικής έγκρισης. Β) Η σχετική δικαιοδοσία περνάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο μετέχουν με ίση εκπροσώπηση κράτος, εργαζόμενοι και εργοδότες. Το Συμβούλιο αυτό, όμως, δεν θα μπορεί να απορρίπτει ομαδικές απολύσεις, παρά μόνο θα ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας. Αν μάλιστα το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης, οι απολύσεις θα μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τρίμηνο.
• Συλλογικές συμβάσεις: Α) Ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Β) Συγκρότηση ειδικής ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία έως τον Ιούνιο του 2017 θα παραδώσει πόρισμα αναφορικά με έναν ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής διαιτησίας με σκοπό την προώθηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
• Απεργίες: Α) Αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας. Β) Διαδικασίες εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).
• Αποκρατικοποιήσεις: Α) Άμεση πρόσληψη συμβούλων για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ (5%), Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» (30%). Β) Ολοκλήρωση του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας για το Ελληνικό έως τον Ιούνιο του 2017. Γ) Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης η επιλογή έως τον Μάρτιο του 2017 του ΔΣ της ΕΔΗΣ. Δ) Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.