Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου στη Μάλτα. Συζήτησαν για την αξιολόγηση, αλλά και για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Η ανάγκη να ξεπαγώσει εντός του μήνα η αξιολόγηση, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία κατά την επίσκεψη της χθες στην Άγκυρα, ειδικότερα δε όσον αφορά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από πλευράς του ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την προσήλωση του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο κ.Τσίπρας μετά το μεσημέρι θα έχει επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.