Υλικά
Για την ρεγγοσαλάτα
- 120γρ. αβγά ρέγγας ή όλα τα αβγά από 1 μεγάλη ρέγγα αβγομένη
- 1 πολύ μικρό κρεμμύδι ή ένα μεγάλο κοκκάρι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 3-4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περίπου
- 1 φλιτζάνι ψίχα από λευκό ψωμί, μουλιασμένη, στυμμένη
Για την σαλάτα πέστροφας
- 1 καπνιστή πέστροφα, ψιλοκομμένη
- 1-2 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένο
- Για την ρεγγοσαλάτα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε κατά μήκος μια τομή στην κοιλιά της ρέγκας και αφαιρείτε τις δύο αβγοθήκες. Τις καθαρίζετε από τις μεμβράνες και ρίχνετε το αβγό καθαρό στο μπλέντερ ή το μούλτι.
- Προσθέτετε το μισό λάδι και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να γίνει αφρός.
- Ρίχνετε το κρεμμύδι, το ξύσμα και το ξίδι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Στο τέλος, προσθέτετε εναλλάξ το ψωμί με το υπόλοιπο λάδι χτυπώντας μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο και αφράτο.
- Για τη σαλάτα με καπνιστή πέστροφα: Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία, αντικαθιστώντας τα αβγά ρέγγας με μια ολόκληρη, ψιλοκομμένη πέστροφα και στο τελικό χτύπημα προσθέτετε και τον άνηθο.