Οι κατασκηνωτές έβαλαν τα «γυαλιά» στην πολιτεία.

Αυτό που έκαναν το πρωί της Κυριακής στο περιαστικό άλσος της Ξάνθης οι Κατασκηνωτές με τους συμβαλλόμενους φορείς και τον δήμο Ξάνθης, απλά είναι υπέροχο, είναι διδακτικό, είναι ένας παραδειγματισμός την πολιτεία,  του νεότερους, μελλοντικούς πολίτες οι οποίοι εκπαιδεύονται για την αγάπη τους προς το περιβάλλον αλλά και την επιλογή τους σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα λαμβάνουν αποφάσεις για την προστασία αυτού.

Είναι ένα θέμα που η πολιτεία μέσω των σχολείων, έπρεπε να είχε λύσει προ πολλού και που δυστυχώς δεν εννοεί να σκύψει πάνω στο θέμα της συστηματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και χτισίματος της περιβαλλοντικής συνείδησης των γενιών που έρχονται.

Το πρωί της Κυριακής, χάρις στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατασκηνωτών, όπου έδωσαν το παρών τριάμισι γενιές. (Υπήρχαν μωρά παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες τους και πολύ μικροί Ξανθιώτες – πριν ακόμα χρονίσουν).

Παρόντες οι παππούδες, μαζί με τα εγγόνια, μπήκαν στην καρδιά του Περιαστικού άλσους που  όχι μόνο το καθάρισαν, τόσο σημαντικό κατά την θερινή περίοδο και ζωογόνο για την ανάπτυξη του, αλλά οι παππούδες μαζί με τους εκπαιδευμένους γονείς, εκπαίδευσαν τα παιδιά και τα εγγόνια για τα επόμενα χρόνια για το πώς να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι Κατασκηνωτές, παρέα με το τοπικό τμήμα του σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Ξάνθης, τους Πεζοπόρους Ξάνθης, το 2ο γυμνάσιο Ξάνθης, το μελετητήριο παιδιών δημοτικού Μεταγνώση και μέλη από άλλους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, καθάρισαν για 5η συνεχόμενη χρόνια το περιαστικό άλσος της Ξάνθης, στο πλαίσιο της δράσης Let’s Do It Greece. Εκτός από τον καθαρισμό, υπήρχαν μια σειρά βιωματικά παιχνίδια καθώς και δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον και την ανακύκλωση. Ακολούθησε Campers BBQ μετά μουσικής VitaPi.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από πολύ νωρίς «ανέβηκαν» στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης, μέλη από τους κατασκηνωτές και αφού ετοίμασαν τον χώρο και τον καθάρισαν περίμεναν τους υπόλοιπους.

Παρόντας ο δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης μαζί με το τμήμα πρασίνου και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Κατανεμήθηκαν οι χώροι καθαριότητας και οι συνδαιτυμόνες με τα παιδιά-φυντάνια – αυριανοί πολίτες – να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο,  όχι για να καθαρίσουν το περιαστικό άλσος, αλλά για να μάθουν ότι πρέπει να είναι καθαρό και προστατευμένο από αυτούς τους ίδιους και όταν αυτά φτάσουν σε εκείνο το σημείο να ορίζουν, να προστατεύουν την φύση και να συμπορεύονται μαζί της, να εκπαιδεύσουν τους επόμενους συνεχίζοντας τον κύκλο.

Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι Κατασκηνωτές στα παιδιά και αυτό πέρασαν.

Σαφώς και επιτελέστηκε  το έργο που έπρεπε να γίνει, δηλαδή να καθαριστεί το περιαστικό άλσος,  γιατί η θερινή περίοδος είναι κοντά και ο κίνδυνος αυτανάφλεξης λόγω της ζέστης πολύ μεγάλος.

Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν και αποτύπωσαν, έτσι όπως αυτά ξέρουν, ότι διδάχτηκαν πάνω στο χαρτί, ζωγραφίζοντας για την ημέρα.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος κ. Μπαχαρίδης είναι η Πέμπτη χρονιά που οι Κατασκηνωτές μπαίνουν σε αυτήν την διαδικασία και φέτος αμείφτηκαν οι κόποι τους και έδρεψαν τους καρπούς αυτών.   «Φέτος, ο κόσμος που ακολούθησε ήταν πολύς, η δημοτική αρχή ήταν παρούσα βοηθώντας ουσιαστικά την όλη προσπάθεια και τα σκουπίδια που μαζέψαμε πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές».

Συμπέρασμα, ο κόσμος άρχισε να κατανοεί ότι δεν πρέπει να γεμίζουν με σκουπίδια όχι μόνο το περιαστικό άλσος, αλλά όλα τα δάση  και δεύτερον, η συμμετοχή φέτος ήταν πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά κάτι που δίνει την ελπίδα ότι του χρόνου θα είναι ακόμη περισσότεροι Ξανθιώτες εκεί και τα επόμενα χρόνια, όλοι οι Ξανθιώτες θα συνδράμουν στον καθαρισμό του περιαστικού άλσους και όχι μόνον.

Τελικό συμπέρασμα οι Ξανθιώτες και τα Ξανθιωτόπουλα, ας μην περιμένουν την πρωτοβουλία του Συλλόγου των Κατασκηνωτών για να κρατήσουν καθαρό το περιαστικό άλσος και ας εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να το αγαπούν, μην περιμένοντας φυσικά από την πολιτεία να τα εκπαιδεύσει γιατί απλούστατα εκ του αποτελέσματος, είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Όσο για του νεοφώτιστους, αυριανούς ψηφοφόρους, να μάθουν να επιλέγουν πολιτικούς, οι οποίοι θα βάζουν σε προτεραιότητα την ποιότητα της δικής τους ζωής.

Και όπως ήταν φυσικό, με βάση την παροιμία ότι νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, ο Γιάννης Χριστίδης, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Κατασκηνωτών, ετοίμασε και από ένα σουβλάκι για τον καθένα στα κάρβουνα.

Όσο για κάποιους «προοδευτικούς» που είναι πρώτη στην θεωρεία αλλά στην πράξη ντενεκέδες και  που στηλιτεύουν τον συνδυασμό του πολιτισμού με τα σουβλάκια, προφανώς δεν γνωρίζουν τι τους γίνετε και απλά λένε κάτι για να το λένε.