Υλικά
- 3 λίτρα γάλα πρόβειο (ή 2 λίτρα γάλα πλήρες και 1 λίτρο κρέμα γάλακτος)
- 1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 αβγά
- 2 βανίλιες
- ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος
Για το πασπάλισμα
- ζάχαρη κρυσταλλική
- κανέλα
- Βρέχετε μια κατσαρόλα με νερό. Μέσα σε αυτή βράζετε το γάλα με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
- Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτετε το μίγμα στη χλιαρή κρέμα. Ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα και ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
- Ψήνετε τη γαλατόπιτα στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Τη σερβίρετε κρύα, πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα.
- Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή