Πολλοί είναι αμετανόητοι ως προς τη χρήση κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών και δεν αποκλίνουν χιλιοστό από τα φρέσκα προϊόντα, πιστεύοντας ότι αυτά είναι που έχουν θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες. Τι πραγματικά, όμως, συμβαίνει; Υπερτερούν όντως τα φρέσκα έναντι των κατεψυγμένων ή μήπως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά;
Πράγματι αυτό το ερώτημα προκύπτει σε πολλούς και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τεθεί και σε εμένα, ως ειδικός, να το απαντήσω, ενώ έχω αναρωτηθεί κι εγώ η ίδια στο παρελθόν ποια είναι η σοφότερη επιλογή.
Οι μελέτες έχουν αναιρέσει πολλές φορές αυτό που όλοι πιστεύαμε τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ανώτερα των κατεψυγμένων, με κάποιες να παρουσιάζουν πιο ουδέτερα αποτελέσματα και αρκετές να αναδεικνύουν την «ισοτιμία» ή και τα οφέλη των κατεψυγμένων.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έρευνας που έχουν δημοσιευτεί στο Journal of Food Composition and Analysis και υποστηρίζονται και από άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι κατεψυγμένες εκδοχές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορούν να είναι εξίσου ωφέλιμες και λαχταριστές.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γεωργίας των Η.Π.Α και χρηματοδοτήθηκε από το Frozen Food Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που φαίνεται να έχει ξεκάθαρο όφελος στο να αποδείξει τα πλεονεκτήματα των κατεψυγμένων. Παρ’ όλ’ αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν να είναι αντικειμενικά και ισορροπημένα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου εξέτασαν διάφορα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, φασολάκια, καλαμπόκι, αρακά, σπανάκι, μύρτιλα, φράουλες και ανέλυσαν συγκεκριμένα την παρουσία σε αυτά βιταμίνης C, βήτα καροτίνης, και φυλλικού οξέως. Η ανάλυση αυτή έγινε για διαφορετικούς τύπους αποθήκευσης , που αφορούσαν τα κατεψυγμένα, τα φρέσκα την ημέρα της αγοράς κι αυτά που διατηρούνται φρέσκα, δηλαδή αυτά που αποθηκεύονται σε ψυγείο για 5 ημέρες, όπως θα τα αποθήκευε ένας καταναλωτής.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η διαφορά στη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών είχε ελάχιστες στατιστικά διακυμάνσεις ανάμεσα σε αυτές τις μορφές αποθήκευσης και όπου υπάρχουν διαφορές, τα κατεψυγμένα υπερτερούσαν πιο συχνά από τις φρέσκες επιλογές.
Όταν υπήρχαν σημαντικές διαφορές και διακυμάνσεις, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι η αποθήκευση 5 ημερών στο ψυγείο είχε αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών. Τα φασολάκια, για παράδειγμα, έχουν λιγότερη βιταμίνη C όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο, από τα κατεψυγμένα, ενώ το κατεψυγμένο καλαμπόκι έχει περισσότερη βήτα καροτίνη. Το μπρόκολο από την άλλη, αποτελεί εξαίρεση, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα, η βήτα-καροτίνη του ήταν χαμηλότερη στην κατεψυγμένη μορφή του.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μετά τη συγκομιδή, τα φρούτα και τα λαχανικά αρχίζουν να απελευθερώνουν θερμότητα και υγρασία, κάτι που έχει επίδραση στη διατροφική τους ποιότητα. Αν προσθέσουμε σε αυτό τους ψεκασμούς, τη μεταφορά, τις εμπορικές συνδιαλλαγές και όλο το χρόνο που παίρνουν μέχρι να τα καταναλώσουμε, τα φρέσκα προϊόντα μπορεί να έχουν χάση ακόμη και τη μισή ποσότητα των θρεπτικών τους στοιχείων.
Ακόμη, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά παράγουν κάποια ένζυμα, τα οποία προκαλούν