Καλές επιδόσεις, υψηλό συναγωνισμό και γενικά εξαιρετικούς αγώνες είχαμε κατά την πρώτη ημέρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου στο Παμπελοποννησιακό στάδιο Πάτρας, όπου ξεχώρισαν οι Λυκούργος Τσάκωνας στα 100μ, Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ, Κώστας Δουβαλίδης στα 110μ εμπόδια, ο Κυριάκος Ζώτος στη σφαιροβολία και οι αδελφές Βασιλείου στα 400μ. Στη βαθμολογία των ανδρών προηγείται ο ΓΣ Ελ. Βενιζέλος με 108,5β και στους άνδρες ο ΓΣ Κηφισιάς με 80β.
Αρκετός ο κόσμος στο στάδιο, καλές και οι καιρικές συνθήκες που σε συνδυασμό με τις όμορφες παρουσίες και την αγωνιστική διάθεση των αθλητών και αθλητριών προδιέθεταν για μια εξαιρετική διοργάνωση. Άλλωστε και οι διοργανωτές της τοπικής ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ μαζί με την διοίκηση του Παμπελοποννησιακού σταδίου το οποίο έχουν ανακαινίσει και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση με έξοδα αποκλειστικά του Δήμου Πάτρας, έκαναν ότι μπορούσαν για την επιτυχία των αγώνων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός ότι στο στάδιο έγιναν εργασίες συντήρησης, καθαρισμού, στεγανοποίησης αλλά και αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό είχε ως με αποτέλεσμα, να είναι σήμερα ένα από τα λίγα στη χώρα που λειτουργεί άριστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης και αποτελεί ένα στολίδι για την Πάτρα, την Πελοπόννησο και όλη τη χώρα.
Συγκινητική ήταν για τους φίλους του κλασικού αθλητισμού η στιγμή που ο ΣΕΓΑΣ μέσω του προέδρου του Κώστα Παναγόπουλου βράβευσε του 35χρονο Μεσσήνιο άλτη Λούη Τσάτουμα για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό, αφού φέτος αποφάσισε να ολοκληρώσει την καριέρα του. Ο Τσάτουμας είπε ότι πλέον ξεκινά την ζωή του εκτός στίβου και ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν στην πολυετή καριέρα του, στην οποία έβαλε τέλος με μία από τοις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στον κόσμο στο άλμα σε μήκος (8.66μ).
Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, ο Λυκούργος Τσάκωνας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και το έδειξε με την σημερινή του εμφάνιση στον τελικό των 100 μέτρων. Ο 27χρονος Λάκωνας σπρίντερ τερμάτισε σε 10.18 (0,5) και πραγματοποίησε την γρηγορότερη κούρσα σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα την τελευταία δεκαετία στη διοργάνωση.
«Είμαι ευχαριστημένος από την εμφάνιση μου. Οι συνθήκες ήταν πολύ καλές. Παρά το ότι δεν πιστεύω στην τύχη, θεωρώ πως στις κούρσες που προηγήθηκαν στη σεζόν ήμουν άγχος καθώς δεν βρήκα καλές συνθήκες. Είμαι έτοιμος να τρέξω πολύ γρηγορότερα και να κάνω τέσσερις κούρσες στη Λιλ», είπε ο Τσάκωνας.
Καλή κούρσα έκανε και ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, που τερμάτισε δεύτερος με 10.37 και νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ τρίτος με 10.43 ήταν ο Πάνος Τριβυζάς.
Ο Κώστας Φιλιππίδης αναδείχθηκε νικητής στο επί κοντώ για 11η φορά στην καριέρα του, αν και χρειάστηκε αγώνας μπαράζ, αφού είχε ίδιες προσπάθειες μέχρι τα 5.60μ με τον Δημήτρη Πατσουκάκη. Τελικά μετά από αγώνα μπαράζ ο Φιλιππίδης πήρε τη νίκη με 5.75μ που είναι και η καλύτερη εφετινή του, ενώ τρίτος με 5.60μ ήταν ο Εμμανουήλ Καραλής.
«Έγινε ένας καλός αγώνας. Παρά τη ζέστη οι συνθήκες ήταν πολύ καλές. Εγώ από την αρχή αισθανόμουν καλά. Έπρεπε να κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο από τη στιγμή που πήγε στα μπαράζ ο αγώνας. Ήξερα ότι μπορώ να πηδήξω το 5.75μ. το οποίο εκτός από φετινό ρεκόρ είναι και ρεκόρ σταδίου. Επόμενος αγώνας θα γίνει στο Λιλ και θα συνεχίσω σε μίτινγκ», είπε ο Φιλιππίδης.
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου ήταν νικήτρια στα 100μ εμπόδια με 13.23, αλλά χωρίς ιδιαίτερη πίεση από τις αντιπάλους της δεν κατάφερε να πιάσει το όριο πρόκρισης για το παγκόσμιο του Λονδίνου (12.98).
«Πρέπει να καταφέρω να συνδυάσω την ταχύτητα που έχω βελτιώσει ιδιαίτερα φέτος με το πέρασμα του εμποδίου. Είμαι καλά και ξέρω πως μπορώ να πάω καλά και αυτό ίσως μου προκαλεί άγχος. Έχω μπροστά μου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, όπου θα κάνω δύο δυνατές κούρσες», είπε μετά τον αγώνα η Πεσιρίδου.
Δεύτερη ήταν η Μαρία Πίννη με 14.01 και τρίτη η Αναϊς Καραγιάννη με 14.14.
Στα υψηλά εμπόδια των ανδρών ο Κώστας Δουβαλίδης πέτυχε την 10η νίκη του σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αφού τερμάτισε σε 13.57, ενώ το πρωί στον προκριματικό έκανε 13.50 και σημείωσε την καλύτερη εφετινή του επίδοση, φθάνοντας παράλληλα μ ια ανάσα μακριά από το όριο για το παγκόσμιο (13.48).
«Έκανα κάποια τεχνικά λάθη, χτύπησα το εμπόδιο, ωστόσο το κυνήγησα μέχρι το τέλος. Έχω αρχίσει να λύνω και να βρίσκω το ρυθμό μου. Είμαι καλά και νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να τρέξω στο όριο. Ίσως το καταφέρω στη Λιλ, όπου θα κάνω δύο κούρσες», εόιπε ο Δραμινός αθλητής.
Νικητής στη σφυροβολία για τρίτη διαδοχική χρονιά αναδείχθηκε ο Μιχάλης Αναστασάκης, ο οποίος λίγες ημέρες μετά το 77.72μ στη Νικήτη έστειλε τη σφύρα στα 74.76μ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. «Εκανα στην αρχή κάποια λάθη, τα διόρθωσα στη συνέχεια όμως, ήταν λίγο αργά. Αυτό που θέλω είναι η σταθερότητα, την οποία θα επιδιώξω στους αγώνες που ακολουθούν», είπε ο Χανιώτης σφυροβόλος.
Δεύτερος με φετινό ατομικό ρεκόρ ήταν ο Νίκος Γαβριηλίδης με 69.05μ και τρίτος ο Ιβάν Μενγκλεμπέη, που με 68.95μ, επίσης βελτίωσε τη φετινή του επίδοση.
Ο Δημήτρης Τσιάμης σημείωσε την 8η νίκη του και επέστρεψε ύστερα από δύο χρόνια στην κορυφή του τριπλούν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο έμπειρος αθλητής, μπορεί να μην βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ωστόσο με 16.39μ έφτασε στη νίκη και έδειξε πως δικαίως είναι ο κορυφαίος του αγωνίσματος.
«Έκανα κάποια λάθη στην τεχνική και στον τρόπο που έμπαινα στη βαλβίδα. Ίσως τώρα που έπιασα το όριο να απελευθερώθηκα, όμως, δε θέλω να μείνω μόνο σε αυτό. Θέλω να κυνηγήσω άλμα πάνω από τα 17.00 μέτρα. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε τη Λιλ. Θα προσπαθήσω με τον προπονητή μου να βελτιώσουμε τις επόμενες μέρες τα όποια λάθη, γιατί στη Γαλλία θέλω να πραγματοποιήσω μια καλή εμφάνιση», εόιπε ο Τσιάμης μετά την προσπάθειά του.
Ο Παύλος Μπόφτσης ήταν δεύτερος με 16.09μ και ο Δημήτρης Μπαλταδούρος τρίτος με 16.02 μέτρα.
To αγώνισμα της σφαιροβολίας ήταν ένα από τα καλύτερα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Νικητής αναδείχθηκε ο Κυριάκος Ζώτος στην έκτη του βολή με 19.34μ, που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ. «Ήταν ο καλύτερος αγώνας της ζωής μου. Με βοηθάει ο συναγωνισμός τις τελευταίες εβδομάδες στην προπόνηση με τον Νίκο Σκαρβέλη Ο μεγάλος στόχος της χρονιάς είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπίντγκοζ», είπε ο Ζώτος μετά τη νίκη του.
Δεύτερος με 19.23μ ήταν ο Νίκος Σκαρβέλης και τρίτος ο Μιχάλης Σταματόγιαννης με 18.73 μέτρα. Ατομικό ρεκόρ σημείωσε και ο περσινός νικητής, Τάσος Λατιφλάρι με 18.72μ στην τελευταία του βολή.
Στα 400μ των γυναικών οι δίδυμες αδελφές Βασιλείου έκαναν το 1-2 με την Ειρήνη να τερματίζει πρώτη σε 52.33 και την Άννα δεύτερη με 52.99, ενώ τρίτη ήταν η Ανδριάνα Φέρρα με 53.25. «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη που έχω φτάσει μέχρι εδώ, παρά τα προβλήματα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε πολύ δυνατή ομάδα στη σκυτάλη 4Χ400 μέτρα. Ατομικά θα τρέξω και θα δώσω ότι μπορώ, αν βγει το όριο έχει καλώς. Δεν το σκέφτομαι, όμως, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι καλά», είπε η Ειρήνη Βασιλείου.
Η Βούλα Παπαχρήστου ήταν η νικήτρια στο τριπλούν των γυναικών με 14,07 μ. (0,3), κάνοντας μόνο τα τρία από τα έξι άλματα του αγώνα. Η αθλήτρια επέλεξε να μην κάνει όλα τις τα άλματα, καθώς αύριο θα αγωνιστεί και στο μήκος. Η Χριστίνα Αλβερτσιάν, όπως και πέρυσι, ήταν δεύτερη με 13.60μ (-0,2) και η Κωνσταντίνα Ρωμαίου τρίτη με 12.76μ (0,4).
Η Γρηγορία Κεραμιδά σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 11.39 στα 100μ και κατάφερε να πάρει τη νίκη. Η Μαρία Μπελιμπασάκη καθυστέρησε στην εκκίνηση και τερμάτισε δεύτερη με 11.46, ενώ Τρίτη ήταν η περσινή νικήτρια Κατερίνα Δαλάκα με 11.57.
Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου έφθασε τις επτά νίκες σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αφού ήταν νικήτρια στη δισκοβολία με 58.95 μέτρα. Δεύτερη με 51.10 μ. ήταν η Κωνσταντίνα Σπανουδάκη και τρίτη η Βαγγελιώ Σοφάνη με 47.93 μέτρα.
Στα 400μ των ανδρών νικητής ήταν ο Μιχάλης Παππάς που τερμάτισε σε 47.02, επίδοση που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ και έκτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στην κατηγορία του. Τις εξαιρετικές εμφανίσεις στη σεζόν συνέχισε και ο Κώστας Κουτσούκης, που για μία ακόμη φορά βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ με 47.11 και έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23. Ο Κυριακίδης ήταν τρίτος με 47.20 μπροστά από τον έφηβο Γιώργο Λαμπρόπουλο που με 47.24 έκανε δεύτερο ατομικό ρεκόρ μέσα σε μία εβδομάδα και έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκροσέτο.
Ο Ανδρέας Δημητράκης διατήρησε τον τίτλο του στα 1.500μ, δίχως όμως να πιέσει τον εαυτό του, αφού τερμάτισε σε 3.47.80, μπροστά από τον Κώστα Νακόπουλο που πέτυχε 3.54.70 και τον Εντι Μούτσο, που σημείωσε 3.54.93.
Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Ανθή Κυριακοπούλου, που ήταν πρώτη στα 1.500 μ. με 4.19.53 με νέο ατομικό ρεκόρ. Η Αναστασία Μαρινάκου ήταν δεύτερη με 4.20.59 και η Ισαβέλλα Κοτσαχείλη με 4.2.92. Στα 3.000μ στιπλ, ο Νίκος Γκότσης ήταν νικητής με 9.04.27, με δεύτερο τον Γιώργο Μίνο με 9.05.11 και τρίτο τον Στέλιο Φιλάι με 9.09.39.
Τέλος νικήτρια στον ακοντισμό ήταν η πρωταθλήτρια των Συνθέτων Σοφία Υφαντίδου με 59.23μ, για τρίτη μάλιστα συνεχή χρονιά, σημειώνοντας νέο ατομικό ρεκόρ. «Στις προπονήσεις κάνω βολές στα 56.00μ επομένως περίμενα να κάνω ρεκόρ εδώ. Ο προπονητής μου ανέκαθεν πίστευε ότι μπορώ να ρίξω πάνω από τα 60μ. Τελικά το 59,23μ. ήρθε εδώ, προφανώς γιατί ήμουν χαλαρή. Σκέφτομαι σοβαρά να ασχοληθώ αποκλειστικά με το ακόντιο, αλλά αυτό δεν σκέφτομαι να γίνει φέτος ή του χρόνου. Για ασχοληθώ μόνο με το ακόντιο θα πρέπει να κάνω κάποιες προσαρμογές, να βάλω κάποια κιλά κάτι το οποίο με δυσκολεύει αρκετά. Κάθε φορά όπως και φέτος είδα και έπαθα το χειμώνα να φτάσω τα 56 κιλά, νομίζω όμως ότι με δεδομένο ότι θα μειωθεί ο όγκος προπόνησης θα είναι πιο εύκολο», είπε η Υφαντίδου