Οι εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα και όλα τα προεκλογικά αφηγήματα της κυβέρνησης τελείωσαν. Μπροστά σε μεγάλο δίλημμα πλέον βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αφού από την μία πρέπει να βρει κάποιο νέο αφήγημα για να πάει με κάποια αξιοπρέπεια στις εκλογές, πράγμα δύσκολο και από την άλλη με κάποιον τρόπο πρέπει να θυμίσει στους ψηφοφόρους ότι τηρεί τις υποσχέσεις της.
Από την μία πρέπει να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και από την άλλη όμως θα πρέπει να έχει ισοσκελισμένο τον προυπολογισμό της για να μην φάει κόκκινη κάρτα από τους δανειστές. Έτσι ξαναθυμήθηκε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά κομματάκι δύσκολο να το υλοποιήσει γιατί θα πρέπει να διασφαλίσει και τα .. έσοδα των δανειστών.
Τα ερωτήματα πολλά η απαντήσεις μέχρι να γίνουν νόμος θολές.
– Ποτέ θα ισχύσει
– Ποίοι θα ωφεληθούν
– Ολες οι λεπτομέρειες…
Με καθυστέρηση δυόμισι ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επανατοποθετείται στο θέμα της αντικατάστασης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), η εφαρμογή του οποίου θα εξαρτηθεί από το εάν οι αρμόδιες επιτροπές κατορθώσουν να επιφέρουν την πολυπόθητη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αξίες πώλησης των ακινήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, οι οποίες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να ισχύσουν από το 2018.
«Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανάτσιου, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της Prodexpo την Τετάρτη (18/10/2017).
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ζητούμενο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ παραμένει είναι η εξίσωση μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών στα ακίνητα.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσβλέπει στην εισροή «ζεστού» χρήματος στον κρατικό κορβανά, ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος ύψους 3,2 δισ. ευρώ που αξιώνουν οι δανειστές ως βεβαιωμένα έσοδα.
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την επαναφορά του ΦΜΑΠ
Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες.
Πρακτικά, όμως, αυτό συνεπάγεται πως, για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.
Ο ΦΜΑΠ εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, ο ΦΜΑΠ αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω.
Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα. Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχιΔιαβάστε περισσότερα