«Εμείς θα επιδιώξουμε παρά το πολιτικό κόστος να φέρουμε λύση στο ονοματολογικό, αν συμβάλει κι η άλλη πλευρά, γιατί το τάγκο θέλει δύο» ξεκαθάρισε την Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Συνεχίζοντας είπε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε τελευταία συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα είπε ότι «ήταν σύμφωνος με το σύνθετο όνομα».. άλλα όταν φούντωσε το θέμα, έγινε στροφή 180 μοιρών και είπε ‘’όχι Μακεδονία’’ ο Καραμανλής… Ήξεραν πώς να το λύσουν, αλλά δεν ήξεραν πώς να επανέλθουν εξουσία αν έκαναν το σωστό… εμείς είμαστε διατεθειμένοι για λύση».
«Το μείζον ζήτημα των ημερών είναι το Μακεδονικό. Μια είναι η θέση της κυβέρνησης επι της οποίας διαπραγματεύεται το υπουργείο Εξωτερικών.
Έχουν εκφραστεί αιτιάσεις και διαφορετικές απόψεις από τους ΑΝΕΛ όμως έχει ρητά δοθεί από τον κ. Καμμένο πλήρης εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος για να συνεχίσει με επίθεση κατά της ΝΔ:
«Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή.
Έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της». Στην προσπάθειά του δε να ταυτίσει τις «ακραίες και εθνικιστικές θέσεις» με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα λίγο έλειψε να συμπεριλάβει και τους ΑΝΕΛ.
«Αυτά είναι ακραία που τα ακούω από την Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη όχι τους ανεξάρτητους, την Ένωση Κεντρώων ήθελα να πω και από ορισμένους της ΝΔ. Θα ήθελα να ξέρω την θέση της ΝΔ».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, και ειδικά της ΝΔ, για μυστική διπλωματία, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για υποκριτικές καταγγελίε:.« Είναι διττός ο τρόπος διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και με εντατικοποίηση του διαλόγου ενεργοποιώντας και διακυβερνητικούς διαύλους, με τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ εντός της ημέρας να γίνεται στο ανώτατο επίπεδο.
Εχουν γίνει έξι κύκλοι υπηρεσιακών συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, και δεν έχει ζητηθεί από κανένα αρχηγό περαιτέρω ενημέρωση από τον πρωθυπουργό».