Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία το όλο θέμα, στο οποίο υπάρχει η αναγκαία νηφαλιότητα και πολιτική συναίνεση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενόψει της δίκης στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν την Πέμπτη, στον Έβρο.
«Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, η κατηγορία που έχει απευθύνει ο Εισαγγελέας ανταποκρίνεται στα πράγματα, μολονότι υπήρχε πρόταση από την εισαγγελική αρχή ακόμη και για κατασκοπεία, η δικαστική αρχή που συνέταξε το κατηγορητήριο δεν αποδέχθηκε αυτή την -προφανώς μη λογική- κατηγορία, επομένως αν τα πράγματα θα κινηθούν όπως θα πρέπει, να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα, τα πράγματα θα λυθούν ομαλά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σημειώνοντας ότι η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη εξασφάλισε στους στρατιωτικούς τη νομική συμπαράσταση από δύο δικηγόρους.
«Ο κίνδυνος», εκτίμησε ο αν. Υπουργός, «είναι ακριβώς να ενδώσουμε σε αυτό που μια πλευρά του τουρκικού Τύπου προσπάθησε να καλλιεργήσει, είτε δηλαδή ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας, πράγματα που προφανώς είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας».
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε την ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην υπόθεση. «Να μείνουμε στο νομικό τμήμα», είπε, εξηγώντας πως εάν αντιμετωπισθούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, δεν υπάρχει άλλη, πολιτική διάσταση, στο θέμα. Σχετικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς και το αν θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται με κάποια επιφυλακτικότητα παρατήρησε: «Δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον να προβάλλουμε παρόμοιες υποθέσεις που κινδυνεύουν να γίνουν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Εμείς πρέπει να κρατούμε όσο μπορούμε χαμηλότερους τους τόνους».
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του περιστατικού και τον τρόπο που οι Έλληνες αξιωματικοί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Πρόκειται για ένα συμβάν, που δεν είναι ασύνηθες στη μεθοριακή γραμμή, υπάρχουν σημεία, όπως αυτό που έγινε το συμβάν, που τα σύνορα δεν είναι ευδιάκριτα και στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που κι από την μια και από την άλλη πλευρά πέρναγαν τα σύνορα. Λύνονταν πολλές φορές στο παρελθόν με συνεννόηση μεταξύ των διοικητών των μονάδων, σε τοπικό επίπεδο. Αυτή τη φορά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι δεν θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο στρατών ήλθαν σε άμεση επικοινωνία -παραπάνω από δύο φορές».
«Η διπλωματική προσπάθεια η δική μας -εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών- εκτυλίχθηκε και στο επίπεδο της προξένου μας στην Αδριανούπολη, που εξασφάλισε και τη νομική βοήθεια, τη νομική συμπαράσταση για τους δύο στρατιωτικούς, ενώ και στο ανώτατο επίπεδο κλήθηκε στο Πεντάγωνο ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ κ. Κικίλιας, για να ενημερωθεί για τις πλευρές του ζητήματος» πρόσθεσε.
Για Novartis: Να τιμωρηθούν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι
«Πρέπει τα θέματα της πολιτικής να μείνουν στους πολιτικούς και τα θέματα της Δικαιοσύνης να μείνουν στους δικαστικούς, τόσο απλό είναι» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση -σήμερα το απόγευμα- της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.
«Εμείς, τόσο από πλευράς κράτους δικαίου όσο και από πλευράς ανάγκης να υπερασπίσουμε τη δημοκρατία μας, πρέπει να επιδιώκουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για να καθαρίσει η θέση όσων αθώων πολιτικών μπορεί άδικα να κατηγορήθηκαν, αλλά και για να τιμωρηθούν όσοι πράγματι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σχολιάζοντας, δε, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας είπε: «Δεν μπορούμε ενόψει της συναίνεσης στα εθνικά, που πράγματι πρέπει να την επιδιώκουμε, να συγκαλύψουμε πραγματικά σκάνδαλα. Νομίζω ότι ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς -δεν είναι σκευωρία κυβερνητική- τόσο το σκάνδαλο Novartis όσο το άλλο σκάνδαλο του μετρό, το οποίο τέθηκε υπόψη μας από τη γερμανική δικαιοσύνη».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις δηλώσεις ρατσιστικού χαρακτήρα του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ, Θανάση Δαβάκη, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «υπάρχει μία γενικότερη μετατόπιση του κόμματος της ΝΔ σε ακροδεξιές θέσεις».