Μετά από τα φαινόμενα υπερχείλησης των παραποτάμοων του Έβρου συνομιλήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς ο οποίος επιβεβαίωση την ύπαρξη πλημυρικών φαινομένων και ζητά από τους γύρω κατοίκους, μέσω της Πολιτικής Προστασίας, αγρότες και κτηνοτρόφους να ασφαλίσουν τα μηχανήματα τους και το ζωικό τους κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού κυρίως στους παραποτάμους του Έβρου που έρχονται από την Τουρκία και Βουλγαρία και αυτά είναι συνυφασμένα με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και την τήξη των πάγων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης νερού του ποταμού Έβρου. Αποφασίστηκε να ενημερωθούν μέσω της Πολιτικής Προστασίας οι αγρότες, οι δήμοι στην παρέβρια και παραρδια ζώνη για την απομάκρυνση των γεωργικών μηχανημάτων και του ζωικού κεφαλαίου στην λογική να προβλεφθούν τα χειρότερα με την ελπίδα να σταθεροποιηθεί το φαινόμενο, σημειώνοντας ότι ο Μάρτιος είναι καθαρά μήνας των βροχών. Πολλές φορές αυτό γίνεται επικίνδυνο όπως το 2014-2015. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς άλλες παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν πέραν των 155 που έχουν γίνει στα αναχώματα που παρουσίασαν ρήξη. «Έχουμε δημιουργήσει κάποιες υποδομές αλλά όλα είναι σε συνάρτηση με τα καιρικά φαινόμενα».
Όπως μας ενημέρωσε «πέρασε» μία μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης σημειώνοντας ότι οι δυνατότητες της Περιφέρειας και κατ επέκταση της Αντιπεριφέρειας είναι περιορισμένες για να τονίσει ότι τα ποτάμια ανήκουν στο κράτος.
«Επιτέλους, Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μέσω εμπλεκομένων υπουργείων και αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Λέμε να μην πλησιάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις προαναφερόμενες περιοχές μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο.