Εξι μέρες μετά τη σύλληψή τους στα σύνορα του Εβρου, ο πρωθυπουργός συγκαλεί για σήμερα το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Και φυσικά να χαραχτεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη δίκη των στρατιωτικών και την παράταση της προφυλάκισής τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα υποδεχθεί σήμερα στο Μαξίμου τον Πάνο Καμμένο ο οποίος σπεύδει στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του NATO, Ρόουζ Γκοτμέλερ, οπότε θα ενημερωθεί και η Συμμαχία, έστω έξι μέρες μετά το περιστατικό.
Θα είχε ενδιαφέρον η στάση που θα κρατούσε ο πρωθυπουργός προς τον κ. Καμμένο καθώς ακούει όλο και περισσότερο τις φήμες περί ασυνεννοησίας ή στη χειρότερη περίπτωση παντελούς έλλειψης επικοινωνίας των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών τις πρώτες δύο ημέρες, δηλαδή την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η υποτίμηση του περιστατικού οδήγησε τους κ. Τζανακόπουλο και Κουβέλη να κάνουν δηλώσεις για το γεγονός χαρακτηρίζοντάς το «τυπικό» και εκφράζοντας την άποψη ότι άμεσα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Η εξήγηση του πρώτου «φιάσκου» ασφαλώς και θα συζητηθεί στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο ενώ ακούγονται ήδη φήμες ότι υπήρξε εισήγηση στον πρωθυπουργό να ζητηθούν οι παραιτήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού ΓΕΣ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίφθηκε καθώς θα προκαλούσε αναταραχή στο στράτευμα και θα έδινε στην Τουρκία μια μεγάλη νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων.
Όμως, οι εντυπώσεις που έμειναν, και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι έχουν «κηλιδώσει» την εικόνα της κυβέρνησης, είναι η καθυστερημένη αντίδραση, η υποτίμηση της κατάστασης, η έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί όλοι, είτε για ένα πραγματικά «θερμό» επεισόδιο, είτε για μια προβοκάτσια.
Αλλά και κάτι ακόμη. Όπως λένε ουδέτεροι αναλυτές, είναι αδιανόητο από την Παρασκευή να μην έχει υπάρξει επαφή σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο προκειμένου να βρεθεί λύση. Θυμίζουμε ότι σε ακόμη πιο σοβαρό περιστατικό, αυτό του εμβολισμού του ελληνικού σκάφους, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Μπ. Γιλντιρίμ, δόθηκαν εξηγήσεις και οι τόνοι έπεσαν αμέσως. Πώς, λοιπόν, η διαχείριση της υπόθεσης έμεινε στα χέρια των στρατιωτικών ή το πολύ σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών;
Η επόμενη ημέρα
Η διαχείριση της επόμενης ημέρας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον πρωθυπουργό, με δεδομένο τον πόλεμο νεύρων που κάνουν οι γείτονες. Από τη μια απορρίπτουν την αίτηση άμεσης αποφυλάκισης των στρατιωτικών και από την άλλη δηλώνουν ότι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο μόνο κι όχι για κατασκοπεία.
Κι από τη μια αφήνουν να εννοηθεί ότι το κατηγορητήριο είναι ανοικτό καθώς η έρευνα συνεχίζεται αλλά από την άλλη αποκλείουν το ενδεχόμενο ανταλλαγής με τους 8 τούρκους πραξικοπηματίες.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Αγκυρα παίζει με το χρόνο και συγκεντρώνει αντιδράσεις. Θέλει να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι ή να δημιουργήσει την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί τους έλληνες στρατιωτικούς ως «ενέχυρο», όπως έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ. Στην Τουρκία γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, διότι ακριβώς δεν πρόκειται για αιχμαλώτους στην Ελλάδα αλλά για πολίτες της Τουρκίας που διώκονται και ζητούν προστασία σε άλλη χώρα. Αλλωστε, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει αποφανθεί ότι δεν πρέπει να απελαθούν, οπότε, ακόμη κι αν το απαιτήσει ο Ερντογάν, ανταλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει. Ενδεχομένως το «ενέχυρο» να σχετίζεται με άλλου είδους ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Τουρκία. Αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία…
Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr