Στο το «πάρτι» των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων τα οποία αποτελούν  δυνητικά κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σάλο έχουν προκαλέσει στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, οι αθρόες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα αποτελούν δυνητικά κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Πιο αναλυτικά, καθημερινά δεκάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων με προέλευση χώρες εκτός Ε.Ε. διακινούνται στην ελληνική αγορά ως ντόπια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πατάτας με προέλευση την Αίγυπτο και την Τουρκία, η οποία πωλείται τόσο στην αγορά της Κρήτης, όσο και στην αγορά της Αθήνας ως πατάτα Μεσαράς, Λασιθίου ή Νάξου.

Εκπρόσωποι οπωροπωλών, αγροτικών συλλόγων και παραγωγών καταγγέλλουν κυκλώματα τα οποία έχοντας αγοράσει νόμιμα μικρή ποσότητα εγχώριων προϊόντων, στη συνέχεια διακινούν δεκάδες τόνους προϊόντων από τρίτες χώρες, με «βιτρίνα» το τιμολόγιο που αφορά στα ελληνικά προϊόντα, εξαπατώντας έτσι τις ελεγκτικές αρχές, αλλά και το αγοραστικό κοινό.

Σημαντικός ωστόσο, είναι και ο κίνδυνος που απορρέει για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση των προϊόντων αυτών, καθώς σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα εισαγόμενα αυτά αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή για την υγεία.

Το «πάρτι» των παράνομων ελληνοποιήσεων βρίσκει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας των ανεπαρκών ελέγχων με αποτέλεσμα πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι παράνομες αυτές πρακτικές πλήττουν ανεπανόρθωτα τον Έλληνα παραγωγό και έμπορο, καθώς ο αθέμητος ανταγωνισμός που πηγάζει από τις ελληνοποιήσεις τους αποκλείει από την αγορά με αποτέλεσμα η παραγωγή και το εμπόρευμά τους αντίστοιχα να παραμένει αδιάθετο οδηγώντας τους σε οικονομική καταστροφή. Παράλληλα, οι ελλιπείς έλεγχοι από την πλευρά της Κυβέρνησης, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις σε παραγωγούς και εμπόρους, θέτουν ακόμα και την δημόσια  υγεία σε κίνδυνο, καθώς τα εν λόγω προϊόντα φαίνεται να μην πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς κατανάλωσης που έχει θέσει η Ε.Ε.». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την πάταξη του φαινομένου των “ελληνοποιήσεων” αγροτικών προϊόντων και την προστασία παραγωγών, καταναλωτών και εμπόρων;

2.Πως το Υπουργείο διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση εδώδιμων προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων; 

3.Ποιος ο σχεδιασμός για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και των Ελλήνων παραγωγών και εμπόρων;».