ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Ο Θωμάς Χατζηπαρασίδης μιλά στην XanthiTimes και το Αγορά … ζω Ξάνθη,  για το «Αρχοντικό» του

Το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ δεσπόζει σαν… πύλη για την Παλιά Ξάνθη

 

Γαστρονομική ποικιλία και χαμηλές τιμές σε ένα πραγματικό αρχοντικό «σπίτι»…

 

Αποτελεί την… «πόρτα» για την μετάβαση από την νέα στην παλιά πόλη της Ξάνθης και ένα πραγματικό «αρχοντικό» δημιουργημένο με μεράκι, αγάπη και με γνώμονα ότι το φαγητό αποτελεί για όλους μας «ιεροτελεστία».

Ο λόγος για το «Αρχοντικό του Θωμά», την παραδοσιακή ταβέρνα που έχει αλλάξει …«ρότα» και πλέον ακολουθεί το στυλ του καθιερωμένου εστιατορίου, στο οποίο κυριαρχεί η ποιότητα, η ποικιλία αλλά και οι πολύ χαμηλές τιμές.

Τζιγεροσαρμάς, κοκορέτσι και λαχανοντολμάδες συνθέτουν ένα γευστικό ποίημα στην ταβέρνα – εστιατόριο το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ του ΘΩΜΑ στην Παλιά Ξάνθη.

Το σημείο που βρίσκεται το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ , είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της Ξάνθης, αφού βρίσκεται  στα 50 μέτρα από το παζάρι της Ξάνθης και 250 περίπου μέτρα από το παρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων. Όλοι λοιπόν περνούν από εδώ για να πάνε προς την κεντρική πλατεία ή προς την παλιά πόλη. «Είμαστε πραγματικά στο καλύτερο σημείο της πόλης. Κυριολεκτικά, μετά το ρολόι της Ξάνθης είμαστε εμείς. Από εδώ και πέρα ξεκινά η παλιά πόλη, το παλιό Δημαρχείο, το Χατζιδάκειο κ.λ.π».

«ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΑΛΛΑ «ΦΤΩΧΙΚΟ» ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

 

Βέβαια μπορεί ένας τόσο φανταστικός χώρος να παραπέμπει τον πελάτη και σε ένα ακριβό μαγαζί, ωστόσο το «Αρχοντικό του Θωμά» μόνο ακριβό δεν είναι και αυτό το μαρτυρά ο τιμοκατάλογος που υπάρχει απ’ έξω από τον οποίο βγαίνει το συμπέρασμα «γαστρονομική ποικιλία σε… ασύγκριτα χαμηλές τιμές». Ο ίδιος ο Θωμάς λέει για αυτό. «Από την ώρα που βγήκε ο τιμοκατάλογος έξω, έχει πολλαπλασιαστεί κατά πολύ η πελατεία μας. Κάθε μεσημέρι είμαστε γεμάτοι. Φωτογραφίζουν το κτίριο, βλέπουν τις τιμές και κάθονται για να απολαύσουν το φαγητό τους» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας  ότι «οι τιμές μας δεν είναι απλά λογικές. Μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ φθηνοί».

Και βέβαια το «Αρχοντικό του Θωμά» ενδείκνυται και για κοινωνικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις, αφού ξεχωριστός είναι και ο επάνω όροφος που (για τον χειμώνα) έχει και τζάκι. Και όλα αυτά με μια υπέροχη θέα, αυτή του πλακόστρωτου, αφού  από εκεί ξεκινά η… παλιά πόλη της Ξάνθης.

Όπως αναφέρει ο Θωμάς η επαφή του με την γαστρονομία έγινε το 1979 στην Γερμανία. «Είχαν οι θείοι μου ταβέρνα, εκεί πρωτοξεκίνησα, έμαθα και ακολούθησα πάντα το ίδιο επάγγελμα. Στο αρχοντικό ήρθαμε 2012 το ξεκινήσαμε σαν μπυραρία και άλλο στιλ μαγαζιού και εδώ και δύο χρόνια το δουλεύω καθαρά εστιατόριο ταβέρνα και φέτος κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζί με  τον σεφ,  συνεργάτη μου. Ανανεώσαμε το μενού και το οποίο θα είναι κάτι διαφορετικό που θέλουμε δώσουμε στην πόλη μας.

Ο  Θωμάς παράλληλα με τα εστιατόρια του, διαθέτει και λεωφορείο και αυτό στάθηκε η αφορμή να βρίσκεται στο δρόμο έχοντας την υψηλή επιστασία του ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ώσπου,  άφησε για πάντα το τιμόνι και «εγκαταστάθηκε»  μόνιμα πλέον στο … αρχοντικό του και ξαναβρίσκει  τους φίλους και γνωστούς, σημειώνοντας ότι  είναι σημαντική η επαφή του επαγγελματία με τους πελάτες. Είναι σημαντικό ο πελάτης να νοιώθει ότι το αφεντικό της ταβέρνας ενδιαφέρετε και τον προσέχει. Όπως αναφέρει ο Θωμάς,  όταν ξεκίνησε η ανακαίνιση του αρχοντικού απαιτήθηκε χρόνος, χρήμα και πολύ προσωπική δουλειά. Επιπλέον προστέθηκε η τουαλέτα για τους ΑΜΕΑ όπως ορίζει η νομοθεσία. Έτσι το «Αρχοντικό» έχει την δυνατότητα διαθέτοντας  μία υπέροχη σάλα, θαυμάσια αυλή και 5 τουαλέτες πεντακάθαρες, να εξυπηρετήσει τα γκρουπ των επισκεπτών.

Είναι τελειομανής και σημειώνει  ότι τα παιδιά του πέρασαν από όλα τα στάδια του καταστήματος όπως κουζίνα, σέρβις και όποιες άλλες ειδικότητες πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος μέχρις ότου το διοικήσει … «διότι αν δεν γνωρίζεις τα της κουζίνας πώς θα ενημερώσεις τον πελάτη για τα εδέσματα  που παρασκευάζονται από τον σεφ του καταστήματος»;

Στην συνέχεια ο Θωμάς θέλοντας να τονίσει ότι το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην συντήρηση των προϊόντων που παρασκευάζονται για την δημιουργία των πιάτων. « Έχουμε ξεχωριστό θάλαμο για τα λαχανικά, ξεχωριστό θάλαμο για τα κρεατικά, ειδικό θάλαμο για τις βαρελίσιες μπύρες και η κουζίνα μας έχει μόνο πλακάκια και ίνοξ».

Στην συνέχεια ο Θωμάς μας λέει πώς ξεκίνησε και «εγκαταστάθηκε» στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ του. «Ξεκίνησα με το μικρό μαγαζί απέναντι, σαν τσιπουράδικο στου Θωμά, και μετά έφτασα στο το Αρχοντικό.  Αυτή τη στιγμή λειτουργώ και  το νέο μαγαζί μας το μαγειρείο – εστιατόριο μόνο με μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά γιατί έτσι μπορώ να έχω και εδώ στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ  φρέσκα μαγειρεμένα φαγητά και παραδοσιακά όπως είναι ο τσιγιεροσαρμάς, κοκορέτσι, λαχανοντολμάς.  Αυτό δίνει την δυνατότητα, όταν σε μία οικογένεια εργάζονται και οι δύο και ο χρόνος για μαγείρεμα είναι περιορισμένος με ένα πολύ μικρό κόστος, σχεδόν όσο κοστίζει το μαγείρεμα στο σπίτι, έχουν την δυνατότητα να φάνε ποιοτικό  μαγειρεμένο φαγητό. Άλλωστε,  αυτός είναι και ο λόγος που στο τιμ των συνεργατών προστέθηκε και ο σεφ ο οποίος είναι άριστος γνώστης της μαγειρικής των παραδοσιακών φαγητών. Το αρχοντικό εκτός από το δικό του μενού,  ενισχύεται με νόστιμα μαγειρεμένα φαγητά από το εστιατόριο μας στην Βασιλέως Κωνσταντίνου  78 με αποτέλεσμα και  το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ εκτός από το δικό του μενού, παρουσιάζεται εμπλουτισμένο,   κρατά δεσπόζουσα θέση στην γεύση των πελατών και φυσικά αυτός είναι και ο λόγος που στην ταβέρνα – ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ – του Θωμά, ο πελάτης που θα δοκιμάσει την κουζίνα του, ξαναέρχεται και αυτός είναι ο σκοπός της διεύθυνσης. Να είναι ικανοποιημένος ο πελάτης από την γεύση, την εξυπηρέτηση και φυσικά τις πολύ λογικές τιμές.

Η σχέση με το προσωπικό είναι σχεδόν οικογενειακή και το τραπέζι που στήνεται πριν την δουλειά ή μετά το πέρας της δουλειάς είναι οικογενειακό και αυτός είναι ο λόγος που το προσωπικό «πονά» τα μαγαζιά μας σαν να είναι δικά τους. Αυτό διαχέεται στην ατμόσφαιρα του μαγαζιού και αποτυπώνεται στο πιάτο που σερβίρετε στον πελάτη.

Στις προθέσεις του Θωμά είναι να επισκεφθεί το γηροκομείο της Ξάνθης να δει τις ανάγκες τους και από εκεί και πέρα κάποιες ημέρες τις εβδομάδος … «μπορούμε να φτιάχνουμε κάποιες μερίδες παραπάνω και να τους τις πηγαίνουμε».

Η αυλή του ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ είναι το ατού για το καλοκαίρι.