Σημαντικές αποφάσεις αλλά και επιβράβευση συλλόγων που θα είναι «εντάξει» με την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια των ΘΛΕ και των γιορτών παλιά πόλης. Επιστολή κατοίκων της παλιάς πόλης – παράπονα και προτάσεις.
Με αφορμή τις προτάσεις των κατοίκων της παλιάς πόλεις συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης η Οργανωτική Επιτροπή της Ξάνθης όπου ακούστηκαν και αποφασίστηκαν συμαντικά πράγματα δια της ΘΛΕ και τις γιορτές παλιά πόλης. Η επιστολή των κατοίκων της παλιάς πόλης έχει ως εξείς:
Καλημέρα σε όλους,
παρακάτω και γραπτώς οι προτάσεις που αναφέραμε ως Σύλλογος στη χθεσινή συνάντηση:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Nα βελτιωθεί η πρόσβαση για οχήματα της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα. Θα μπορούσε να μπει όριο στον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που βάζει ο κάθε Σύλλογος, ώστε να μένει περισσότερος χώρος για τους πεζούς (και να δουλέψουν και λίγο και τα καταστήματα εστίασης που πολλά κλείνουν κατά τη διάρκεια των Γιορτών), όπως υπάρχει και όριο για τον αριθμό των στολών του κάθε Συλλόγου για την παρέλαση στα καρναβάλια.
Δεν επαρκούν οι τουαλέτες. Εξακολουθούν οι αυλές και τα στενάκια (ιδίως τα αδιέξοδα) να εξυπηρετούν σαν W.C. Ο όγκος των επισκεπτών, είναι υπεράνω των υποδομών. Να βάλει και αλλού ο Δήμος χημικές τουαλέτες. Αυτός που διασκεδάζει στη Σγουρού, για να διασχίσει την Ορφέως και να φτάσει στις τουαλέτες λίγο πριν την Συληβρίας, θέλει ένα τέταρτο, αν επείγεται, δεν προλαβαίνει!
Να φύγουν οι μικροφωνικές ή κάποιες μικροφωνικές, να αντικατασταθούν από καλλιτέχνες με συμβατικά και όχι ηλεκτρικά όργανα, με μουσικές που να σέβονται την παράδοση και τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης. Όπου υπάρχουν μικροφωνικές, να μην υπερβαίνουν τα 75 ντεσιμπέλ. Ο σεβασμός στους κατοίκους του οικισμού από κάποιους Συλλόγους δεν είναι στα επίπεδα που εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη. Yπάρχουν οικογένειες με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι που για να ξυπνήσουν στις 6:00 πρέπει να προλάβουν να κοιμηθούν και να μην έχουν γίνει τα νεύρα τους τσατάλια. Ας τους σκεφτόμαστε.
Να μην γίνεται έλεγχος ήχου (sound check) στην σκηνή της Κεντρικής Πλατείας στις 16:00 το μεσημέρι.
Να υπάρχουν τοπικά κρασιά, τοπικά κρέατα και άλλα προϊόντα, ώστε να ενισχυθούν και οι ντόπιοι παραγωγοί και να πάρουν και κάποιο τοπικό χρώμα οι Γιορτές.
Φιλικά,
Κωνσταντίνος Κουρτίδης
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου για την αναβίωση και προστασία της Παλιάς Ξάνθης
Ακολούθως ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης εμφανίστηκε σίγουρος ότι σε κανέναν σύλλογο δεν ξεπερνιέται το ωράριο εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις Παρασκευή και Σάββατο πριν την λήξη των γιορτών
Επίσης αποφασίστηκε λυόμενα «σπιτάκια» θα τα στήνει σε προκαθορισμένο μέρος η τεχνική υπηρεσία του δήμου και όχι το κέντρο πολιτισμού.
Αποφασίστηκε να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σκουπιδιών, και θα τοποθετηθούν επιπλέον κάδοι απορριμμάτων την εβδομάδα των γιορτών,
επίσης αναφέρθηκε από συγκεκριμένο πολιτιστικό σύλλογο ότι υπήρξε πρόβλημα με ασθενοφόρα που δεν μπορούσε να παραλάβει ασθενή από την παλιά πόλη
Για το καρναβάλι τέλος, αποφασίστηκε να μπουν κιγκλιδώματα και κατά μεγαλύτερο μήκος της οδού Β. Σοφίας μέχρι το ύψος της ΔΕΗ, γιατί παρατηρείται ότι μόλις τα καρναβαλικά πληρώματα φτάνουν στην πυξίδα η παρέλαση σπάει.
Επίσης αποφασίστηκε ότι για το 2019 θα παρελάσουν πρώτα όλα τα άρματα μόνα τους, και μετά τα πεζοπόρα τμήματα των συλλόγων για να μην έχουμε κολλήματα, καθυστερήσεις .
Τέλος, τέθηκε το θέμα της κάλυψης του ήχου που στην παρέλαση υπήρχαν μεγάλα κενά και δεν υπήρχε μουσική για αρκετά μεγάλα διαστήματα.
Μία άλλη επιβεβλημένη απόφαση είναι ότι οι σύλλογοι που δεν είχαν καθόλου πυρσούς, θα επιβραβευθούν με τα να διαλέξουν οι ίδιοι την σειρά που θέλουν να παρελάσουν!