Η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ξάνθης Δώρα Γιαννώτα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο λόγος που δεν θα συμμετάσχει συμπυκνώνετε στην αδιαφορία της πολιτείας για την γυναίκα αιρετό από την μία μεριά και από την άλλη η ίδια η πολιτεία απαιτεί να υπάρχει ποσόστωση στις δημοτικές παρατάξεις κάτι που όπως επισημαίνει δυσχεραίνει την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου στους υποψήφιους δημάρχους. Ποιο χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Γιαννώτα. «40% στις γυναίκες, είναι ένας προβληματισμός σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους. Είναι δύσκολο να επανδρώσουν με το 40% των γυναικών τουλάχιστον και αυτό γιατί όταν θέλεις να είσαι παρούσα σε κάθε τι που συμβαίνει μέσα στο δήμο και είσαι ένα άτομο σκεπτόμενο, δύσκολα θα εμπλακείς. Εκείνο που είπα και δεν έρχομαι σε ρήξη με την γυναικεία μου φύση είναι ότι, μάλιστα το πρότεινα και στην ΚΕΔΕ, δεν είναι χάρη να μας δώσει το 40% συμμετοχής. Εκείνο που δεν θεωρώ και χάρη είναι να μας δώσετε ποσόστωση στην εκλογιμότητα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η πολιτεία να απαιτεί από έναν δήμαρχο να έχει 40% γυναίκες αλλά στην εκλογιμότητα και στην συμμετοχή στα όργανα να ξεχνάμε το 40%. Επομένως η πολιτεία αν θέλει δραστήριες γυναίκες και γυναίκες που μπορούν να σταθούν μέσα στα αιρετά αξιώματα, πρέπει να στηριχθούν. Η γυναίκα δεν έχει την δυνατότητα απέναντι στους άνδρες συναδέλφους της να κάνει αυτό που οι ίδιοι κάνουν λόγω των πολλαπλών απαιτήσεων στα πλαίσια της οικογένειας και της εργασίας της. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι απαιτώ χάρη από κανέναν, τουλάχιστον, ας με σεβαστούν γιατί έχω πέντε πράγματα που έχω να κουβαλήσω. Δεν θέλω χάρες αλλά ας βοηθηθούμε σε κάποιο κομμάτι».
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφια με την παράταξη Δημαρχόπουλου απάντησε λέγοντας: «Δεν προτίθεμαι να ξανακατέβω για τον λόγο ότι δεν βλέπω στήριξη από την πολιτεία σε μία γυναίκα που ασχολείται με τα κοινά. Γιατί να ξανακατέβω; Τι εννοώ. Κατεβαίνει μία γυναίκα η οποία δεν έχει αντιδημαρχία για να παίρνει μία αντιμισθία, σε κάποιο άλλο πόστο. Η πολιτεία πρέπει να της δώσει πέντε ένσημα, εγώ δεν έχω πρόβλημα γιατί είμαι εργαζόμενη, όμως στήριξε την, εκτελεί ένα έργο, αυτό να γίνει και στους άνδρες που προσφέρουν στα κοινά και δεν είναι Αντιδήμαρχοι. Πλέον κατάντησε ο αιρετός να είναι εν μέρει άμισθος υπάλληλος του δήμου. Και όχι μόνο άμισθος υπάλληλος, αλλά σε βάζει η πολιτεία να πληρώνεις τον λογιστή για να κάνεις το πόθεν έσχες, σε βάζει να πληρώνεις τα τηλέφωνα σου και πολλά ακόμη τα οποία ποτέ δεν σου τα αποζημιώνει. Επομένως γιατί να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά;