Κοτόπουλο με μπάμιες και περισσή μαστοριά από το Περί… Κότας και τον Β. Βασιλείου
Ο Βασίλης Βασιλείου είναι ένα Ξανθιωτάκη που «έστησε» με πολύ αγάπη το μαγαζί του στην Ηρώων 109 στην Ξάνθη με τίτλο Περί … Κότας και αυτό τα λέει όλα. Ότι έχει σχέση με κοτόπουλο ποιοτικά ασύγκριτο θα το βρείτε στο χώρο του καταστήματος. Παράλληλα στον χώρο θα βρείτε «μυρωδικά» και μπαχαρικά επιλεγμένα που θα δώσουν την απαραίτητη νοστιμιά που θα συνοδεύσει την γεύση κοτόπουλου που θα μαγειρέψετε.
Παράλληλα με την έναρξη του καταστήματος ο Βασίλης έβγαλε από το συρτάρι συνταγές φυλαγμένες από τους προγόνους του, τους φίλους τους και φυσικά δεν σταμάτησε την έρευνα για συνταγές εφαρμόσιμες ή συνδυασμένες με του παρελθόντος. Πειραματίζεται και όταν έρθει η ώρα δεν φείδεται χρόνου για να μεταφέρει τις γνώσεις του στους πελάτες και τις πελάτισσες του και αυτό κάνει την διαφορά στο Περί … κότας από τα άλλα κρεοπωλεία της Ξάνθης.
Δεν είναι μάγειρας αλλά στο σπίτι πειραματίζεται, μαγειρεύει και δοκιμάζει γεύσεις με … πρωταγωνιστή το κοτόπουλο και τα καταφέρνει περίφημα, αφού είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε την τεχνική του. Βέβαια θα πρέπει σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι η σύζυγος συνήθως είναι ο εκτελεστής της ιδέας, όμως σημασία έχει ότι το Περί … Κότας εκτός από τα ποιοτικά κοτόπουλα που πουλάει, ψάχνει και συνταγές οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην σημερινή πραγματικότητα όπου η μέση εργαζόμενη νοικοκυρά, δεν έχει πολύ χρόνο στην διάθεση της. Πάμε να δούμε τώρα την συνταγή όπως μας την παρουσιάζει ο Β. Βασιλείου στην Ηρώων 109 στην Ξάνθη.
Το κοτόπουλο με τις μπάμιες είναι ένα πραγματικά εύκολο φαγητό. Υπάρχουν όμως σημεία – κλειδιά, που πρέπει γνωρίζει κανείς για να φτάσει την απόλυτη νοστιμιά. Ακολουθήστε τις παρακάτω επισημάνσεις και όλα θα πάνε καλά.
- Το κοτόπουλο και οι μπάμιες αγαπούν το σκόρδο. Μη το αγνοήσετε. Ο έρωτας είναι σφοδρός και η απώλεια μεγάλη, στην περίπτωση που δεν το χρησιμοποιήσετε.
- Το λάδι δίνει γλύκα στο φαγητό, τι να λέμε τώρα; Αυτό που θα περισσέψει στον πάτο της γάστρας πρέπει να είναι λάδι. Όχι νερό. Διαφορετικά θα έχετε ένα αδιάφορο και νερόβραστο κοτόπουλο με μπάμιες και ουδεμία ευθύνη φέρω.
- Η ντομάτα είναι περιορισμένη στο φαγητό αυτό, γιατί δεν είναι κοκκινιστό.
- Το ξίδι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Δύο γεμάτα σφηνάκια είναι επιβεβλημένα. Οι μπάμιες διψούν γι’ αυτό σαν κολασμένες και τους πάει πολύ. Όχι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ξιδάτο και ούτε το ξίδι γίνεται αντιληπτό.
- Τέλος, χρησιμοποίησα μπάμιες κατεψυγμένες για μεγαλύτερη ευκολία και οικονομία χρόνου. Νομίζω θα σας βολέψει κάτι τέτοιο.
Κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο
Υλικά:
- 1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μερίδες (ή 3 μπούτια και 1 στήθος) υπάρχουν σε αφθονία στο Περί… Κότας
- 900 γραμμάρια μπάμιες κατεψυγμένες (2 πακέτα των 450 γραμμαρίων)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου ή πολύ ψιλοκομμένες
- 2 μεγάλες, φρέσκες, ώριμες ντομάτες λιωμένες στο μπλέντερ ή ½ κουτί (200-300 γραμμάρια) ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα
- 2 γεμάτα σφηνάκια ξίδι
- 250 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μέθοδος:
Καλό είναι το φαγητό αυτό να το φτιάξουμε σε γάστρα. Αν δεν έχουμε, τότε χρησιμοποιούμε ένα ταψί το οποίο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο την πρώτη ώρα ψησίματος του φαγητού.
Επιλέγουμε, λοιπόν, το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (γάστρα ή ταψί) και τοποθετούμε μέσα τις μπάμιες, την πολτοποιημένη ντομάτα, το λιωμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξίδι, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Καλό είναι να τα ανακατέψουμε ελαφρά με τα χέρια, ώστε να μη λιώσουν οι μπάμιες.
Ανάμεσα στις μπάμιες προσθέτουμε το κοτόπουλο, αφού το έχουμε προηγουμένως αλατίσει. Τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο φαγητό και προσθέτουμε τέλος ¾ ενός ποτηριού περίπου νερό. Κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού το νερό και την κλείνουμε με το καπάκι της. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, τότε το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το φαγητό στο αερόθερμο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα, σκεπασμένο. Στη μία ώρα το βγάζουμε από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά έως μία ώρα, μέχρι το φαγητό να είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί στο διάστημα αυτό γυρίζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου, αν δούμε ότι ξεροψήνονται παραπάνω απ’ όσο θέλουμε.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. Το φαγητό αυτό, όπως και όλα τα λαδερά, τρώγεται καλύτερα όταν είναι χλιαρό.