Είναι γεγονός ότι η ανάγκη δημιουργεί την τεχνολογία

Μία απλή, αλλά επαναστατική μέθοδο συλλογής ελαιοκάρπου, λανσάρει εδώ και πολλά χρόνια μια Ξανθιώτικη εταιρεία η “ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΗ” με την ονομασία ελαιόδυχτο ΑΡΑΧΝΗ, όπου συνδυάζει στην παραγωγή και διάθεση του “μηχανήματος” συλλογής της ελιάς, την δυναμική του νέου με την εμπειρία του παλιού κατασκευαστή. Όπως αναφέρει ο συνεχιστής της εταιρείας Γ. Γυράκης, την ιδέα συνέλαβε ο πατέρας Αριστοτέλης και την τελειοποίησε ο γιος. Το ελαιόδυχτο ΑΡΑΧΝΗ, γεννήθηκε σαν ιδέα, για τις ανάγκες συλλογής του ελαιόκαρπου από τα δένδρα της οικογενείας. Αυτή ήταν η ανάγκη που “γέννησε” την”ΑΡΑΧΝΗ”. Απλά ο γιος Γεώργιος, βάδιζε στα χνάρια του πατέρα και με τις φρέσκες ιδέες, τελειοποίησε το σύστημα. “Δεν εφησυχάζουμε, λέει ο Γε’ωργιος Γυράκης στην xanthitimes.gr και το Αγορά …ΖΩ Ξάνθη. Προσπαθούμε να το κάνουμε καλλίτερο. Ποιο ελαφρύ και ποιο εύχρηστο αλλά το ίδιο αποδοτικό. Στην κυριολεξία λύνει τα χέρια του ελαιοπαραγωγού”.

Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Γυράκης, έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε, πριν από 13 περίπου χρόνια, το ελαιόδιχτο ΑΡΑΧΝΗ. Στην αρχή για να λύσει το πρόβλημα ότι ένα μόνο άτομο μπορεί να ρίξει την ελιά από το δέντρο αλλά για να μεταφέρει τις λινάτσες χρειάζονται τουλάχιστον 2 άτομα .

Μετά από πολλές δοκιμές δημιουργήθηκε μια απλή ευέλικτη και ελαφριά κατασκευή που άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το 2012 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ΔΕΘ όπου και κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου. Όμως υπήρχε πολύς δρόμος ακόμα. Έπρεπε να φανούν τα αποτελέσματα από τη χρήση του. Συνεχίσαμε  μέχρι το 2016 διορθώνοντας και καλυτερεύοντας υλικά και κατασκευή, αφουγκραζόμενοι τις αντιδράσεις και τις επιθυμίες των πελατών. Υπ΄ όψιν ότι το ελαιόδιχτο ΑΡΑΧΝΗ διατίθεται στην αγορά απευθείας  χωρίς μεσάζοντες ώστε να έχουμε άμεση επαφή με τον πελάτη και μάλιστα με το χαμηλότερο κόστος διάθεσης.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά ώστε να μας οδηγήσουν να μπούμε δυναμικά στην αγορά το 2017. Άρχισε να χρησιμοποιείτε όχι μόνο στην ελιά αλλά στα αμύγδαλα ,φιστίκια καρύδια (με επιφύλαξη ως προς το μέγεθος των δέντρων)  αλλά και σε άλλες παραγωγές  όπως βιομηχανικό κεράσι και δαμάσκηνο (τα δύο τελευταία σε περιοχές όπως η Βοσνία  Ρουμανία Βουλγαρία) ανοίγοντας το δρόμο στις εξαγωγές. Μέχρι τώρα έχουμε εξάγει μηχανήματα σε Κύπρο , Λιβύη, Τυνησία, Βουλγαρία .Ρουμανία, Ιταλία  Πορτογαλία, δημιουργώντας ένα νέο τρόπο στην συγκομιδή. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουμε δει ότι όχι μόνο γίνεται πιο εύκολη η συγκομιδή αλλά και η ποιότητα της ελιάς είναι άριστη γιατί δεν πατιέται και δεν έχει επαφή με χώμα η ξένες ύλες. Έχουμε πελάτες με εξαιρετικές επιδόσεις σε διαγωνισμούς αλλά και σε ατομικές μετρήσεις σε οργανοληπτικές εξετάσεις με άριστα αποτελέσματα σε υπεροξείδια, φαινόλες, ακανθάλες  κ.λ.π.

Ειδικά τώρα που η ελιά άρχισε να καλλιεργείται δυναμικά σχεδόν παντού, η υπερπαραγωγή έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό. Αυτό άρχισε ήδη να γίνεται γνωστό σε Πελοπόννησο  Κρήτη κ.α. Οδηγούμαστε πλέον στο όχι να παράγουμε απλά λάδια,  αλλά ποιοτικά ελαιόλαδα. Η ΑΡΑΧΝΗ έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στα μέγιστα σε αυτή τη διαδρομή.