Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων 2019»
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η δημοτική πινακοθήκη της Ξάνθης ζωντάνεψε χάρις στην πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού και του προέδρου του Π. Λύρατζη αφού το απόγευμα της Πέμπτης, ζωντάνεψε από την παρουσία των συντελεστών του φεστιβάλ “Ξάνθη πόλις ονείρου” και τις μουσικές νότες του Μ. Χατζηδάκη δοσμένες από τα παιδιά του μουσικού σχολείου Ξάνθης.
Μέχρι τώρα μόλις τελείωναν οι γιορτές παλιάς πόλης τελείωναν το πανέμορφο νεοκλασικό της δημοτικής πινακοθήκης παραδίδονταν στην σιωπή την υγρασία και το αγιάζει της παλιάς πόλης. Ελπίδα όλων αυτό το πολιτιστικό κόσμημα να συνεχίσει να είναι ζωντανό και το χειμώνα.
Από τους συντελεστές «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων 2019» παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην Δημοτική Πινακοθήκη Χ. Παυλίδης. Παρουσιάστηκε η αφίσα, το θέμα αλλά και όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» για το 2019. Συντελεστές της παρουσίασης το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 21 Απριλίου 2019 με θέμα «Μουσική και Κινηματογράφος».
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ «ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΣΜΟΣ…»
Την εισαγωγή έκανε πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης λέγοντας: «Όπως κάθε χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού πιστό στο ραντεβού του, τέτοια εποχή, παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα του θεσμού «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων. Είναι μια μουσική συνάντηση η οποία τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει ένας μεγάλος θεσμός και είναι μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από αρκετά χρόνια σαν Δημοτική Αρχή και πιστεύω φέραμε εις πέρας το έργο μας» καλωσορίζοντας παράλληλα όλους τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Ξάνθης λέγοντας: «Της Ξάνθης της έχουν δώσει πολλά χαρακτηριστικά. Για το καρναβάλι της, για τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, για τους ανθρώπους που γέννησε αλλά πάνω από όλα για τους ανθρώπους που αγάπησαν αυτήν την πόλη και κάνουν πράγματα για αυτήν. Αναφέρομαι βέβαια και στους πολιτιστικούς συλλόγους που είναι η «ψυχή» αυτής της πόλης, αλλά πάνω από όλα στους χιλιάδες που στηρίζουν κάθε ανάσα αυτής της πόλης. Τίποτα δεν θα μπορούσε να καταφέρει αυτή η πόλη αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι με τα οράματα και τις ιδέες που παρατούν την δουλειά τους και τα προβλήματά τους και ασχολούνται με την πόλη και αυτό που παράγει. Αυτό που παράγει αυτή η πόλη είναι ένα τελείως διαφορετικό χαρακτηριστικό και δεν το έχει καμιά άλλη πόλη. Είναι μια πόλη με χαρακτήρα. Δεν μοιάζει με τις άλλες και αυτό είναι ίσως το χρυσό πλεονέκτημά της» και συνέχισε τονίζοντας: «Σήμερα έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας. Άνθρωποι και μουσικά σχολεία από το εξωτερικό μας προσεγγίζουν και βέβαια εκτός από την υπερηφάνεια που έχουμε για την πόλη μας ένας πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Ψάχνεις σε πολλές πόλεις να βρεις το θαύμα. Εμείς το θαύμα το έχουμε στην «αγκαλιά» μας, αρκεί να το αξιοποιήσουμε και το θαύμα αυτό δεν είναι άλλο από την πόλη μας…»
Α. ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ: «1000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»
«Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς για να σας ανακοινώσουμε την συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης της μουσικής συνάντησης «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων 2019». Μια μουσική συνάντηση μαθητών όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας και όχι μόνον. Είναι μια συνάντηση η οποία γίνεται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης και έχοντας την έγκριση του ίδιου του υπουργείου. Περίπου 1000 μαθητές, θα είναι τον Απρίλιο στην πόλη μας, θα τους καλωσορίσουμε και μαζί με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, θα δράσουμε. Όλοι γνωρίζετε ότι το Μουσικό Σχολείο είναι ένα σημείο αναφοράς. Είναι ένα «Κέντρο Πολιτισμού». Με την βοήθεια των συναδέλφων μας γίνεται μια πραγματική δουλειά και όραμα όλων μας είναι να φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό σχολείο. Ένα σχολείο το οποίο μέσα από ενημερώσεις, επιμορφώσεις, συναντήσεις, ανταλλαγές, θα είναι εφάμιλλο ευρωπαϊκών μουσικών σχολείων. Θα πρέπει να σας πω ότι φέτος το σχολείο μας, με την παραχώρηση επιπλέον αιθουσών από τον Δήμο Αβδήρων, αυξήθηκε. Ικανοποιήσαμε παραπάνω μαθητές και αυτό το οφείλουμε και στον Σύλλογο Γονέων που έχουμε και μας στηρίζει σε όλες τις εκδηλώσεις. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ και τους εθελοντές του δήμου που στηρίζουν και βοηθούν αυτό το φεστιβάλ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Λύρατζη, ο οποίος μας βοηθά σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου».
ΗΡΩ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019»
Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αλλά και το φετινό θέμα, μίλησε η Καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου κ. Ηρώ Παυλοπούλου η οποία ανέφερε επακριβώς ότι «το θέμα μας θα είναι μουσική και κινηματογράφος. Κινηματογράφος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν γραφτεί υπέροχα τραγούδια, υπέροχα soundtracks ταινιών και θα θέλαμε όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ακούσουμε μελωδίες στην πόλη της Ξάνθης. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου όλων των μουσικών σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού… Πρώτος στόχος είναι να εμπνευστούν οι μαθητές από αξιόλογους δασκάλους, συνθέτες και μουσικούς. Να αποτελέσει η μουσική μέσο έκφρασης, δημιουργίας και γνώσης, να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, φωνητικές δεξιότητες, δεξιότητες στην εκτέλεση οργάνων καθώς και να παρέχει όλη αυτή η διαδικασία μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, την δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν ένα συνεργατικό πνεύμα, να αλληλοεπιδρούν και να σέβονται όλους τους συμμαθητές καθώς και τους καθηγητές τους. Η βιωματική προσέγγιση των μαθητών στο φεστιβάλ, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας… Παραδοσιακά τα τελευταία έξι χρόνια ο Νίκος Κηπουργός, μεγάλος συνθέτης και μαέστρος θα διευθύνει την μεγάλη μαθητική ορχήστρα. Φέτος είναι ιδιαίτερη η τιμή που θα τον έχουμε γιατί έχει γράψει την μουσική για 60 ταινίες … το δεύτερο βιωματικό σεμινάριο θα είναι η χορωδία με την συμμετοχή περίπου 300-350 ατόμων και μια τρίτη και πολύ μοντέρνα προσέγγιση φέτος έχει να κάνει με την μουσική τεχνολογία, την ηχοληψία, την βιντεοληψία, την παραγωγή και τα εφέ. Τα παιδιά θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα βίντεο και να διδαχθούν τις τεχνικές εκείνες που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί ένα τηλεοπτικό έργο. Φέτος πρώτη φορά σε επίπεδο περιφέρειας, καλέσαμε τα όμορα σχολεία (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) για να κάνουμε μια μεγάλη, περιφερειακή, μαθητική ορχήστρα και να ξετυλίξουμε την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου στην τελετή έναρξης με έναν πολύ αγαπημένο καλλιτέχνη μαζί μας, του οποίο το όνομα δεν θα αποκαλύψουμε ακόμη…»
Κλείνοντας η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης υπογράμμισε από την δική της πλευρά ότι «…πράγματι ο απολογισμός και του περσινού φεστιβάλ ήταν πάρα πού θετικός. Ωστόσο δεν μείναμε εκεί και σκεφτήκαμε τρόπους για το πώς θα εξελίξουμε αυτόν τον θεσμό που πραγματικά έχει καταξιωθεί και έχει αγκαλιαστεί. Αυτό το ζουν κάθε χρόνο οι εθελοντές που βοηθούν στην υποδοχή και στην συνοδεία για όποιο πρόβλημα προκύψει με τα παιδιά που έρχονται στην πόλη μας. Νομίζω ότι οι εθελοντές έχουν το προνόμιο να ζουν από μέσα αυτή την γιορτή και αυτό το παιδαγωγικό γεγονός. Είναι πραγματικά πολύ όμορφες οι στιγμές που ζουν. Εμείς θα καλέσουμε φέτος, για ακόμη μια φορά τους συμπολίτες μας να δουν από κοντά και να απολαύσουν τις δράσεις σε αυτήν την διοργάνωση…Η μουσική και καλλιτεχνική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια για τους λίγους. Είναι ανάγκη για όλα τα παιδιά και πιστεύουμε ότι μόνον η δημόσια και δωρεάν παιδεία μπορεί αν το εξασφαλίσει αυτό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, θεωρούμε ότι η μουσική και η αισθητική αγωγή γενικότερα είναι αυτή που μπορεί και να διευρύνει το πνεύμα των παιδιών και να καλλιεργήσει τον ψυχισμό του, να αμβλύνει τις αντιφάσεις που υπάρχουν έντονες στην εποχή μας, να ενώσει, να δώσει διέξοδο στην διαφορετικότητα και στην έκφρασή της…»
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΒΡΑΔΙΑ
Την βραδιά έκλεισαν με υπέροχα … κινηματογραφικά τραγούδια (και όχι μόνον) του Μάνου Χατζιδάκι, τα παιδιά του μουσικού σχολείου καθώς και η Χρύσα Μωραΐτη την οποία συνόδευαν ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν και η Στέλλα Τεμπρελη στο τσέλο.