Και τώρα τρέχουν στην κυβέρνηση όπου μέσα στις πρώτες μέρες του νέου έτους θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες όσο τουλάχιστον υπάρχει πλειοψηφία. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έπιασε τον Έλληνα ομόλογό του στον ύπνο μιας και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες νωρίτερα από τον Μάρτιο που υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συμφωνία να πάει προς κύρωση στην ελληνική βουλή ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα θετικά μέτρα, πχ αύξηση κατώτατου μισθού.
Μάλιστα σε μια απέλπιδα προσπάθεια, στην Αθήνα φτάνει και η Ανγκέλα Μέρκελ η οποία θα έχει συναντήσεις εκτός του πρωθυπουργού τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Πάνο Καμμένο. Το τελευταίο είναι σε επίπεδο σχεδιασμού οπότε επαφίεται στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ αν θα υλοποιηθεί.
Οι εξελίξεις πλέον δείχνουν πως οι κάλπες μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή όσο και αν ο πρωθυπουργός θέλει επιπλέον χρόνο. Όμως μια διαρροή του ΥΠΕΞ δείχνει πως πλέον παίζονται όλα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα διστάσει να προικοδοτήσει τον διάδοχό του και με την Συμφωνία των Πρεσπών αν αποτύχει ο ίδος να την κυρώσει.
«Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί» ήταν η διαρροή που δείχνει ότι όλα παίζονται. Η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στην πΓΔΜ υποχρεώνει την Ελλάδα να επιταχύνει τις δικές της. Η εκτίμηση ότι ο Ζάεφ θα καθυστερούσε αποδεικνύεται λανθασμένη και ο Μάρτιος γίνεται Ιανουάριος. Άλλωστε στο τελικό κείμενο προβλέπεται ότι «μόλις εγκριθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ τότε αυτομάτως πρέπει να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή της Ελλάδας».
Η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην πΓΔΜ θα ξεκινήσει εκ νέου στις 9 Ιανουαρίου, με τη σχετική ψηφοφορία να διεξάγεται στις 15 του ίδιου μήνα και αμέσως μετά το «μπαλάκι» θα περάσει στην ελληνική Βουλή.
Το στοίχημα πλέον για την κυβέρνηση δεν είναι οι 151 πρόθυμοι αλλά οι 145, στοχεύοντας στην πλειοψηφία επί των παρόντων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν περιμένουν και επιπλέον βουλευτές αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο αυτή τη στιγμή. Οπότε επενδύουν στην απουσία βουλευτών (ίσως και των ΑΝΕΛ οι οποίοι αριθμούν 7 βουλευτές).
Η εξέλιξη αυτή όμως επιταχύνει και τον σχεδιασμό του Μαξίμου ο οποίος περιλαμβάνει σαρωτικό ανασχηματισμό με την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Αυτό θα γινόταν τον Μάρτιο όμως πλέον αυτό μάλλον θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου οπότε θα αντικατασταθούν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νοτοπούλου και Ηλιόπουλος. Το ζητούμενο όμως της νέας κυβέρνησης είναι αν θα αντέξει μιας και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι ζήτημα αν θα φτάσει μέχρι τον Μάιο και τις πολλαπλές κάλπες. Θα κερδίσει όμως έδαφος φέρνοντας νομοσχέδια που θα έχουν αντίχτυπο στην τσέπη του μέσου Έλληνα ευελπιστώντας πως θα αποκομίσει οφέλη στις εκλογές.
Παράλληλα όμως συνεχίζεται και ο αγώνας ώστε οι 145 να γίνουν 151 είτε με μεταγγραφές είτε με απλή στήριξη.