ΠΑΝΘΕΟΝ σημαίνει σύνολο ονομαστών, ένδοξων προσωπικοτήτων μιας κάποιας εποχής ή ενός Έθνους.
Όταν η αναφορά μας γίνεται για αντίστοιχες προσωπικότητες διαφόρων εποχών πολλών Εθνών, τότε πάμε στον όρο ΠΑΝΘΕΟΙ.
Εξειδικεύοντας την αναφορά μας στο χώρο της μουσικής, των μουσικών Σχολείων της ημεδαπής και αλλοδαπής, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ΞΑΝΘΗ ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ 2019 ως ΠΑΝΘΕΟΥΣ εκλαμβάνουμε τους κορυφαίους της μουσικής και του κινηματογράφου, το φετινό θέμα, που ανέστησαν οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων μεταξύ 17 – 21/4/2019 στην πόλη μας.
Γνωρίζαμε πως οι αστροναύτες αρέσκονται στην ακρόαση μουσικών έργων του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Μετά απο τις πρόσφατες μουσικές αποδόσεις – επιδόσεις των νεαρών μουσουργών στην ΞΑΝΘΗ σας διαβεβαιώ άλλαξαν προτιμήσεις.
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, το προανάκρουσμα της ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, γίνεται στους Ιερούς Ναούς το Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ.
Εμείς εδώ στη γενέτειρα του Μάνου, την ΑΝΑΣΤΑΣΗ του πενταγράμμου όπως και του κινηματογράφου, είχαμε τη χαρά, τη μεγάλη τιμή να τη ζήσουμε απο κοντά, χάρη στα παιδιά μας, τους καθηγητές και δασκάλους, αοιδούς, εικαστικούς, μουσουργούς παγκόσμιας ακτινοβολίας, δέκα ημέρες πρωτού εκείνη τη θρησκευτική.
΄΄ Οι μεγάλοι βρίσκονται δίπλα μας ΄΄ διετύπωσε αποφθεγματικά ο Θανάσης Μουσόπουλος.
Ήταν μεγάλοι, πολύ μεγάλοι οι σύγχρονοι μουσικοί σκυταλοδρόμοι.
Η ακλόνητη πίστη στο έργο τους, σκόρπισε αίγλη, μεγαλείο, ακτινοβολία.
Ήταν παρόντες οι ΠΑΝΘΕΟΙ.
Στα χείλη των παιδιών.
Στα μουσικά όργανα.
Στη μνήμη των μεγαλυτέρων ηλικιακά.
Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Λοΐζος, Ξαρχάκος, Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Ξενάκης, Παπαθανασίου, Ζαμπέτας, Χιώτης, Σκαλκώτας, Μαρκόπουλος, Καλδάρας, Πλέσσας, Σπανός, Καραΐνδρου, Αλεξάνδρα – Τερψιχόρη Παπαστεφάνου…..
Καινοτομία που έδωσε μιαν άλλη, ευχάριστη νότα, χροιά, τα ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια των εκδηλώσεων κ. Ηρώ Παυλοπούλου αποτόλμησε.
Οι Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, Άσπα Φούτση, Εριφύλη Δαμιανού, Νίκος Κηπουργός, Μιχάλης Χουρδάκης την δικαίωσαν περίτρανα.
Χορός, τέχνη της σκιάς, μουσική τεχνολογία, ηχοληψία, βιντεοληψία, οπτικά εφέ σε βιντεάκια, κάποιες άλλες επι μέρους καινοτόμες ιδέες, δράσεις, συνέθεσαν τη συνολική εικόνα της πρωτοπορίας.
Το ρεπερτόριο όλων των Σχολείων προσαρμοσμένο στην ελληνική και ξένη μουσική απο τον κινηματογράφο.
Πως να αισθάνονταν άραγε η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εριφύλη Δαμιανού και οι συνεργάτες της μπροστά στη μεγαλύτερη υπαίθρια συμφωνική ορχήστρα του κόσμου των 400 νεαρών μουσουργών, όταν όλοι οι ακροατές είχαμε μπροστά μας το μυθικό Ορφέα να μαγεύει με την πεντάχορδη λύρα του τα πάντα επι Γης;
ΜΕΘΕΞΗ! ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ! ΣΑΓΗΝΗ! ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ! ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ! ΕΥΔΟΚΙΑ!….
Μια πόλη μαγική…η επωδός των 6 χρόνων του θεσμού.
Θέλω να εκφράσω ενα μεγάλο, πολύ μεγάλο, μέγιστο, τρισμέγιστο ευχαριστώ στα παιδιά μας, τους δασκάλους, όσους στάθηκαν, στέκονται δίπλα τους και να τελειώσω το κείμενό μου με τα λόγια του Αναστάσιου Ρούμογλου, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου ΞΑΝΘΗΣ.
΄΄ Το Σχολείο είναι απο τη φύση του ο χώρος της παιδείας και ο άνεμος της αλλαγής. Και όταν λέμε Παιδεία εννοούμε την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ΄ άστρα, όπως μας δίδαξε και ο χατζηδακικός λόγος. Με αυτό το όραμα πορευόμαστε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καθιστώντας το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης πηγή έμπνευσης, χαράς, δημιουργίας και πολιτισμού. ΄΄